Stevnerapport fra Vårtreff Nome i regi av IGG 27.april til 1 mai 2012
Nå er det ca ett år siden Yngve og jeg kjøpte hver vår storseiler i skala 1:3, og begynte å snuse på denne formen for modellflyving. Vi dro tidlig på et slepetreff på Evje som du finner bilder fra her
Siden den gang har vi slept noe på Knappen, og blitt litt tryggere på selve slepet og flyvingen. Det er noe helt eget og majestetisk med et slikt seilfly i lowpass i 200 km/t, i acro, eller mens det sirkler termikk. Både Yngves Bellanca og Johannes sin Yak har vært flittig brukt i slepingen. Vi har henholdsvis Yngves Ventus 1:3 6 meter fra HF-Model, Stin sin 1:4 ASW 28-18, og Johannes sin Paritech DG 303 Elan Acro.
Både Stin, Yngve og meg har sett mye på bilder, og lest rapporter fra Nometreffene. Plassen er grønn og vakker, og er kjent for god termikk om været er bra. Derfor bestemte vi oss for å delta på Vårtreffet på Nome 2012 i regi av IGG.
Kontingenter betales, og bilen pluss henger pakkes smekk full av fly og grillmat. Tidlig på lørdag ankom vi stripa i god tid til briefing og info om helgen. Stripa vi flyr på deles med full size seilfly og slepere, og holdt en god kvalitet. Det ble satt opp en pilotrute og flyveledere ble utnevnt. En 1:4 Cub og 2 1:3 Wilga tjente som slepefly. Som regel to slepere samtidig, og køen ble etterhvert lang på lørdags formiddag. Det ble rapportert om «brak-termikk» fra pilotene som allerede var oppe. Jeg hadde ingen vario i mitt fly, men Yngve hadde nymontert vario med GPS-modul fra FlightGadgets. Imidlertid var det såpass med løft over hele området at flyet forsvant rett til værs uten særlig påvirkning fra piloten. Yngve forsvant opp til over 700 meter på første eller andre tur, og fikk gliset om munnen. Han landet deretter perfekt, og tok seg en velfjortent kaffe i stolen! Det skal også legges til at dette var jomfrutur nummer 3 eller 4, da det har vært mye endringer i flyet hans siden anskaffelsen. Denne gangen var det nye tipper, slik at Ventusen gikk fra 5 meter vingespenn til 6m. For kjennerne altså fra AX til CX.
Johannes og Stin fikk også kjenne suget og undertegnede fikk bekreftet at hans DG303 ikke bare duger til acro, men også kan sirkle termikk. Etter ca 7 turer hver, med innlagt pølsegrilling og prat, var det tid for innkvartering på et vandrehjem, og så en tur nedom kinarestauranten for litt påfyll. Ved bordenden satt de 3 arendalskarene med brede smil, og smale øyne. Lang dag med mange inntrykk, og flotte opplevelser. Sjelden har kald pils smakt så godt. Vel fortjent etter 10 timer i sola.
Etter frokost dagen etter var det ny briefing kl. 10. Veldig ryddig og greit, og man få gjentatt den viktige informasjonen. Nytt for oss var en tavle der hver pilot skrev seg på med sitt fly, og satte så et kryss i ruta hvis modellen hadde gjennomgått en grundig preflight check den aktuelle dagen. Man måtte altså krysse seg ut begge dagene. det løftet som bare dét allerede fra 10:30, og med lånt vario fikk undertegnede skikkelig smaken på bobler! Fra 300 meter og opp, gir signalene om høyde, stig, eller synk mulighet til å optimalisere flyvingen i langt større grad enn «synsing» fra bakken. De mer erfarne gutta i miljøet delte villig ut tips om terreng, teknikk, og kom med røverhistorier. Vi følte oss godt tatt i mot som førstereisgutter på stort stevne! Og med så mye flotte fly i skala 1:2.5 og større i depoet, så klør det i kjøpefingeren allerede!
Vi lærte masse, fløy under gode forhold, fikk kjenne termikken, og ble litt kjent med figurene bak IGG Norge. Tusen takk for oss, og vi sees ved neste treff!
Totalt 150 bilder er lagt ut her, så det er bare å hente kaffekoppen og sette seg godt til rette!