Skalaseilflystevne Evje 06.08.11

 

 

Tidlig 0730 var det avreise fra Arendal med bilen full av Yngve, Stin, og Johannes. Baki vogna var det stablet totalt 10 meter vingespenn bestående av våre 1:3 Ventus 2ax og DG303 Acro. Solkrem, bratwürst, og kaffe fikk også bli med. Vi ankommer ca 0900 og smekker ihop flyene. Dvs. Johannes setter av en god time med laptop, servoprogrammerer, og en lånt 14MZ (takk Tom Erik) som han ikke fikk temmet helt. Etter å ha slettet alle «spoilers til sideror, og understell til balanserorsmiksene» fikk jeg hvertfall et brukbart oppsett.

Briefing var klokken 10, og de relativt enkle, men viktige tingene ble poengtert: Fingern på utløserbryter under hele slepet. (Johannes)   Husk å senke understellet før landing (Yngve) Ettersom trafikken var til dels stor, var det hele tiden er flyveleder som hadde oversikten over startende, og de som måtte lande. Litt ekkelt å bli plassert «på vent» før landing, når man kjenner modellen dårlig og høyden er lav. Men med tunga rett i munnen, samt en myndig flyveleder, ble det ryddig og greit på stripa. Yngve var først opp, og hadde noen fine turer med bra flytid og høyde. Slepet var til mellom 300-400 meter, og hans høyeste notering ble 677 meter over terrenget. Han fikk gliset tidlig og skrudde seg pent opp.

Dagens første uhell kom i min 3. start, da flyet mitt begynte å slenge under starten langs bakken. En vingetipp gikk nedi og flyet fikk 1 meter høyde. I febrilsk jakt på slepekrokbryteren var jeg nesten innom alle de 27 bryterne som fantes, og kjørte både ror, flaps, spoilers samt andre ting inn og ut før jeg omsider fant utløseren. Riktignok 3 sek. for sent, med sprukket canopyramme- og glass som resultat. Etter litt depping ble skadene limt og tapet. Fritz ( piloten) mistet brillene ned i ansiktet, men han tok det sporty. Han gleder seg til å smugrøyke i cockpit sammen med Fred.

Mer uheldig var Yngve da det viste seg at multiplexkontakten i den ene vingen falt ut under flight. Én vinge uten rorkontroll, og med utkjørt spoiler er en umulig oppgave, og flighten endte i åkeren. Heldigvis klarte å Yngve å lande den wings level, så skaden er begrenset til noen sprekker i kroppen, utrevet understell, knust canopy, og en brukket vingebjelke. Ikke verre enn at man får kjøpt ny canopy, og limer resten. Dermed var begge flyene til «Team Gullknapp» skadet, og gravølet (kaffe ) ble tatt frem. Det positive for Yngves del er at han har en ny reservekropp hjemme, og at han fikk noen fine turer i gode bobler, og fikk en god smak på skalaseiling. For min egen del ble det 5 fine turer på slutten av dagen, med antydning til løft, samt et par lowpasser med roll. Bra fart, og sus i modellen, og når jeg senere legger til speedflaps, så vil det bli rock & roll også på Knappen.

Nå er det bare for de med resterende feriepenger å hive seg rundt. Dette er GØY, og akkurat så bedagelig eller hårete som man gjør det til. Min lykke er komplett den dagen jeg kan klinke ut etter Yngves Bellance, hyle ned til bakken for å gjøre litt acro, og så finne en boble og komme meg opp igjen. Vi håper på snarlig gjensyn med Jo Erlend og resten av bandet på Evje, og takker for en kjempedag!

 

Se også referatet på IGG-Norge med flere flotte bilder:

http://www.iggnorge.no/index.php?option=com_content&view=article&id=82:evjetreff-2011&catid=1:reportasjer&Itemid=3

Gullknapp fotogalleri:

http://www.gmfk.net/index.php?option=com_joomgallery&func=viewcategory&catid=44&Itemid=64